Menu Linde
di 17/09
deel op
Ga direct naar de volgende sectie
Ga direct naar de vorige sectie
VOORGERECHT
Crispy rice paper dumplings met garnaal dressing
INGREDIËNTEN
- 500g gepelde garnalen
- Rijstpapier
- 1 teentje look (geperst)
- Pijpajuin
- Zout
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
- 2 theelepels neutrale olie
BEREIDING
- Hak de garnalen in kleine stukjes
- Doe de garnalen, pijpajuin, sesamolie en sojasaus samen in in een kom en meng, kruid af met zout en peper
- Doe water in een kom en leg ondertussen een keukenhandoek op het aanrecht
- Week het rijstpapier voor 15 seconden in het water en leg het op de theedoek
- Snij het geweekte rijstpapier in twee stukken.
- Doe de vulling op het rijstpapier en plooi het over de vulling
- Doe wat neutrale olie in de pan en bak de dumplings
HOOFDGERECHT
Indian curry
- INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
- ½ kg kippendijen
- 1 Bloemkool
- 2 goeie handen vol spinazie
- 300 gr sjalot
- Verse groene chilli
- 1 citroen
- Chilli flakes
- Koriander zaad
- Mosterd zaad
- Evt steranijs, kaneelstok of andere kruiden naar keuze.
- Curry blaadjes (in de indische winkel)
- Laurier blad (droog)
- Zout
- Peper
- Chilli poeder
- Koriander poeder
- Kurkuma
- Garam Masala
- Gember look pasta (verhouding → 1/1) (tip: je kan dat gewoon in een pot kopen in de Indische winkel)
- Tomaten uit blik of passata
Cashew cream (gril een handvol cashews in een pan en laat dan een paar uur weken in melk. Als ze mushy zijn: mixen!) of als je je al die moeite wil besparen, kan je ook een doosje kokosroom gebruiken.
Ghee / arachide olie / kokosolie
BEREIDING
- Kip marineren in 2 tl gember garlic paste, zout, citroensap, kurkuma + chilli
- Bloemkool kruiden met peper, zout + grillen in de oven (180 graden, zeker een half uurtje, in de gaten houden en evt eens draaien)
- Ghee of arachide olie (niet laten verbranden)
- 1,5 el Komijnzaad 1 minuutje laten bakken in de vetstof.
- Hele kruiden (koriander mosterd…) toevoegen. Curry leaves, laurierblad, mosterdzaad, evt kardemom pods… (kies vooral zelf wat je lekker vindt)
- Voeg de sjalot toe en bak redelijk hard, tot die een beetje karameliseert.
- Voeg de ginger + garlic (5 tl ginger + 5 tl garlic paste) toe.
- Evt blussen met water of bouillon, want kan aanbranden.
- Kruid goed met zout (redelijk veel)
- Laten staan tot sjalot zacht is en dan kurkuma (3tl), korianderpoeder (3tl), chilli powder (1tl) toevoegen + goed roeren
- Tomaat toevoegen (je kan tomaten in blik gebruiken of passata) 20 minuten laten doorkoken en ondertussen GOED ROEREN
- Grill de kip in de oven of de pan + toevoegen / geroosterde bloemkool toevoegen. Doe ook de groene chilli erbij.
- Nog 20 minuten laten doorpruttelen. Indien nodig, Water of bouillon toevoegen. Doe de cashew cream of kokosroom erbij.
- Op het einde kruid je nog met garam massala en dan meng je ook de spinazie erdoor.
- Afwerken met groene kruiden + in olie gebakken curry leaves
DESSERT
Meringue room rood fruit pistache
INGREDIËNTEN
- 120 gram eiwit (van 4 eieren)
- 250 gram kristalsuiker
- 1 theelepel vanille essence
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 1 theelepel maïzena
Voor de room
- 400 ml slagroom
- 100 gram mascarpone
- 1 eetlepel poedersuiker + ter garnering
Voor de vulling
- 1 mango
- 6 eetlepels granaatappelpitjes
- 2 eetlepels grof gehakte pistachenoten
BEREIDING
- Bekleed een lage ovenschaal, braadslee of bakplaat met omhoogstaand randje (33×24 cm) met bakpapier. Laat dat ongeveer een centimeter boven de vorm uitsteken.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze met een elektrische mixer tot ze stijf beginnen te worden. Giet terwijl de mixer draait de kristalsuiker erbij. Ga door met mixen tot er een stevig, glanzend eiwitschuim is ontstaan.
- Vouw er met behulp van een metalen lepel de vanille essence, wijnazijn en maïzena door (dit zorgt ervoor dat de meringue niet breekt wanneer je hem wilt rollen). Spreid het mengsel over de bodem van de bakplaat uit met behulp van een paletmes of een spatel. Bak de meringue dertig minuten in de oven tot er een korstje op zit en meringue gaar is maar nog wel zacht. Laat afkoelen
- Als je je oven hebt getest en hij écht 160 graden is, dan is een half uur precies genoeg. Waarschijnlijk zakt de meringue tijdens het afkoelen wat in, maar dit is niet erg.
- Kiep de afgekoelde meringue uit de vorm op een nieuw stuk bakpapier, zodat de onderkant boven komt te liggen. Trek voorzichtig, met kleine rukjes het bakpapier van wat nu de bovenkant is, af.
- Doe de room en de mascarpone in een mengkom met de poedersuiker. Sla het mengsel met een mixer stijf. Verspreid het voorzichtig over de voormalige onderkant van de meringue, maar bewaar een of twee eetlepels voor de garnering. Laat een smalle rand rondom de meringue roomvrij.
- Strooi de mango en driekwart van de granaatappelpitjes over de room. Rol de meringue vanaf de korte kant voorzichtig op, gebruik daarbij het bakpapier om het rollen te vergemakkelijken. Leg de rol op een serveerschaal. Besmeer de bovenkant met de rest van de room en zet nog minstens een half uur in de koelkast.
- Bestrooi de rol voor het serveren met wat poedersuiker en strooi de rest van de granaatappelpitjes en gehakte pistachenootjes over de room.