Menu Hakim
di 17/09
deel op
Ga direct naar de volgende sectie
Ga direct naar de vorige sectie
VOORGERECHT
Kip pastilla
INGREDIËNTEN
- 1 hele kip of favoriete deel van de kip
- 2 grote uien, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 bosje verse koriander, fijngehakt
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 150 g amandelen, gepeld en geroosterd
- 4 eieren
- 50 g suiker
- 1 tl kaneel (voor garnering)
- 12 vellen filodeeg
- 100 g gesmolten boter
BEREIDING
- Verhit wat olie in een grote pan en bak de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
- Voeg de uien, knoflook, koriander, gemberpoeder, kaneel, kurkuma, zwarte peper, zout en
saffraan toe. - Bedek de kip met water, breng aan de kook en laat ongeveer 45 minuten op laag vuur
sudderen totdat de kip gaar is. - Haal de kip uit de pan, verwijder het vel en botten, en pluk het vlees in stukjes.
- Laat de saus verder inkoken totdat deze dik wordt.
- Klop de eieren in een kom en voeg deze al roerend toe aan de saus, zodat het een roerei-
achtige substantie wordt. Zet het apart. - Rooster de amandelen in een droge pan of in de oven.
- Hak de geroosterde amandelen grof en meng ze met de suiker en een snuVe kaneel.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ronde ovenschaal in en leg 3-4 lagen filodeeg in de vorm, bestrijk elke laag met
gesmolten boter. - Voeg de helg van het kipmengsel toe, bedek met de helg van het eimengsel en dan een
laag van het amandelmengsel. - Leg weer een paar lagen filodeeg en herhaal met de rest van de kip, eieren en amandelen.
- Bedek de bovenkant met de laatste lagen filodeeg, bestrijk met boter en vouw de randen
netjes naar binnen. - Bak de pastilla in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, totdat het deeg
goudbruin en krokant is. - Bestrooi de pastilla voor het serveren met poedersuiker en een beetje kaneel voor een
mooi contrast
HOOFDGERECHT
Tajine Vis Chermoula
INGREDIËNTEN
- 500 g kabeljauwfilet, gemarineerd in chermoula
- Verse koriander, fijngehakt
- Verse peterselie, fijngehakt
- 1 tl komijnpoeder
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 1 el paprikapoeder
- Citroensap van een halve citroen
- Olijfolie
- 2 uien, in dunne reepjes
- 1 zoete aardappel (of groente naar keuze), in plakjes
- 2 tomaten, ontveld en gemixt tot puree
- Halve groene paprika, in reepjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- Halve citroen, in plakjes
- 2 hete pepertjes (optioneel)
- 100 ml water
BEREIDING
- Chermoula is een smaakvolle marinade van kruiden, knoflook en olijfolie.
- Marineer de kabeljauwfilet goed in dit mengsel en zet het even apart.
- Snijd de ui en paprika’s in dunne reepjes en de zoete aardappel in schijven.
- Ontvel de tomaten en mix ze tot een tomatenpuree, of rasp ze indien gewenst.
- Verhit wat olijfolie in de tajine en voeg de gesneden ui toe. Laat deze zacht worden en
licht bakken voor een paar minuten. - Leg de plakjes zoete aardappel op de ui en schenk de tomatenpuree erover.
- Plaats de gemarineerde kabeljauw op de aardappelen en schep het overgebleven
kruidenmengsel eroverheen. - Voeg de paprika, citroenschijfjes, hete peper en het water toe aan de tajine.
- Sluit de tajine af met een deksel en zet het vuur hoog tot het mengsel goed kookt.
- Zet het vuur vervolgens laag en laat de tajine rustig sudderen gedurende 40 tot 60
minuten, totdat de kabeljauw volledig gaar is en de smaken goed zijn ingetrokken.
Tips:
- Voeg extra kruiden toe naar smaak om het gerecht naar wens te verrijken.
- Je kunt ook andere groenten naar keuze toevoegen, zoals wortels of courgette.
- Marineer de kabeljauw een dag van tevoren voor een nog intensere smaak.
- De tajine smaakt de volgende dag vaak nóg beter.
- Voor een mildere versie kun je de hete pepers weglaten.
DESSERT
Ghriba bahla koekjes
INGREDIËNTEN
- 500 g bloem
- 125 g gesmolten boter
- 125 ml plantaardige olie
- 125 g poedersuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract (of een zakje vanillesuiker)
- 1 snuifje zout
BEREIDING
- Meng in een grote kom de gesmolten boter, olie, poedersuiker en vanille-extract. Roer
goed tot een glad mengsel. - Voeg geleidelijk de bloem, bakpoeder en een snuifje zout toe. Kneed het deeg tot het
zacht en soepel is, maar niet plakkerig. - Verwarm de oven voor op 180°C.
- Maak kleine balletjes van het deeg (ongeveer ter grootte van een walnoot) en druk ze
lichtjes plat. - Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat wat ruimte tussen elk
koekje. - Bestrooi eventueel met sesamzaadjes of amandelsnippers voor extra crunch.
- Bak de Ghoriba-koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, totdat de
randen licht goudbruin zijn.
Meer heerlijke gerechten ontdekken of handige tips & tricks van Hakim leren? Het boek 'Ras
el Hakim' is nu verkrijgbaar in de betere boekhandels en online!